Famiris myIriscare Klachten

Kom je terug uit een oranje of rode zone? Dan is waakzaamheid geboden in rusthuizen

Nu het aantal besmettingen stijgt, is het van essentieel belang dat iedereen zijn steentje bijdraagt om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Bewoners van rusthuizen ( en rust- en verzorgingstehuizen) zijn extra kwetsbaar. Daarom zal elke Brusselse instelling de familie van haar bewoners herinneren aan de geldende regels. Zo ook mogen naasten die terugkeren van een vakantie in een oranje of rode zone bewoners niet bezoeken in de twee weken na hun terugkeer.

De laatste weken werd er een reeks maatregelen genomen om de rusthuizen toe te laten gepast te reageren op een eventuele nieuwe toename van COVID-19-gevallen. De invoering van deze maatregelen moet een evenwicht mogelijk maken tussen het welzijn en de veiligheid van de bewoners en het personeel van de Brusselse rusthuizen. Wanneer het aantal besmettingen stijgt, is het belangrijk om extra waakzaam te zijn in instellingen die meer kwetsbare personen opvangen.

Specifieke regels voor oranje en rode zones

Burgers die terugkeren uit een oranje of rode zone, mogen geen bewoners bezoeken. Dit geldt gedurende twee weken na hun terugkeer. De lijst met landen die als een oranje of rode zone worden beschouwd, wordt regelmatig geüpdatet op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Landen buiten de Europese Unie en de Schengen zone worden automatisch beschouwd als rode zones. Reizen naar die landen is dus verboden, tenzij het om een essentiële reis gaat. Wie uit een land uit de rode zone terugkomt, moet in ons land 14 dagen in quarantaine en een verplichte test.

Het belang van de beschermingsmaatregelen

Als iedereen de beschermingsmaatregelen naleeft, kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan. Daarom zullen de rusthuizen de familie van hun bewoners herinneren aan de momenteel geldende regels in hun instelling. Elke bezoeker moet zich houden aan de basisregels:

  • de handen wassen wanneer ze de instelling betreden of verlaten;
  • anderhalve meter fysieke afstand houden van anderen;
  • een masker dragen in de instelling;
  • het bezoekersregister invullen;
  • de verklaring op erewoord invullen;
  • fysiek contact vermijden (behalve voor personen die aan het einde van hun leven staan).

Gelet op het uitzonderlijke karakter van deze situatie, is het van essentieel belang dat iedereen zijn rol vervult. Alleen samen kunnen we ons door deze crisis slaan.

Meer informatie

U vindt alle informatie in de omzendbrieven met betrekking tot coronavirus.

Contact

pers@iriscare.brussels