Famiris myIriscare Klachten

Uitbreiding Andromeda: cohousing voor ouderen

In Sint-Lambrechts-Woluwe biedt het OCMW een alternatief voor het rusthuis: de uitbreiding Andromeda. Deze collectieve woningen voor senioren stellen hen in staat het isolement te doorbreken en tegelijkertijd hun zelfstandigheid te behouden.

Het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe biedt ouderen alternatieve woonplaatsen aan. Sinds 1981 zorgt de uitbreiding Andromeda ervoor dat senioren de overgang naar een rusthuis kunnen uitstellen en hun zelfstandigheid kunnen behouden. Dankzij dit alternatief kunnen ze thuis blijven wonen en worden isolement en eenzaamheid vermeden. Iriscare bezocht op 18 januari de teams van het OCMW en enkele bewoners.

Cohousing voor senioren

Andromeda telt zes appartementen van vijf kamers. Het is echte cohousing voor ouderen, die hen toelaat een sociaal leven te behouden. “We zijn zelfstandig, we doen onze eigen boodschappen … Het is een heel goede oplossing“, zegt een bewoner. “Als er een nieuw persoon in het appartement komt wonen, stellen we ons voor. Je moet er eerst aan wennen.” Kandidaten voor Andromeda worden wanneer het kan voorgesteld door het begeleidingsteam, in verschillende groepen en naargelang de persoonlijke relaties en specifieke levenswijzen die ze opmerken. Kandidaten moeten eerst een proefperiode doorlopen voordat ze definitief worden aanvaard.

Alle bewoners hebben elk hun eigen bemeubelde kamer. De gemeenschappelijke ruimtes bestaan uit twee doucheruimtes, twee wc’s, een wasruimte, een woonkamer en bureau, een eetkamer, een keuken en een tuintje. Dankzij dit project kan elke bewoner zelfstandig blijven. “Ik kom veel buiten. Ik ga naar musea, het theater of de bioscoop. Ik ben ook al met andere mensen naar Brugge en Luik geweest”, zegt Michel. Ook al blijven de ouderen zelfstandig, toch is er steeds een psychosociaal team aanwezig om het verblijf te vergemakkelijken.

© A. Delsoir

Interdisciplinaire aanpak

In 2021 vierde Andromeda zijn veertigjarige bestaan. Hoewel het project lange tijd zonder subsidies heeft gefunctioneerd, wordt het momenteel gefinancierd door Iriscare. Zo kan het OCMW een interdisciplinaire aanpak toepassen waarin fysieke zorg, individuele en familiale psychosociale ondersteuning, aangepaste ondersteuning en ook het behoud van hun sociale en culturele leven worden opgenomen. “Met de subsidie van Iriscare kunnen we de zorg, maar ook sociaal-culturele activiteiten coördineren. We willen immers dat de bewoners kunnen deelnemen aan gespreksgroepen of activiteiten die de gemeente organiseert“, legt Eric Van Goidsenhoven, directeur Verzorgingsinstellingen en diensten, uit. “We zetten voor iedereen afzonderlijk coördinatie op zodat ze zo lang mogelijk in Andromeda kunnen blijven.

Iriscare vindt het belangrijk om projecten die inspelen op de zorgen en behoeften van de Brusselse ouderen van dichtbij te volgen.