Famiris myIriscare Klachten

Accolage: buren helpen buren om isolement tegen te gaan

Accolage bestrijdt eenzaamheid en isolement. De vzw ondersteunt en bevordert onderlinge hulpverlening op lokaal niveau via elf Brusselse antennes. Iriscare ging op bezoek.

Iriscare maakte in oktober kennis met Accolage (vroeger BuurtPensioen – Pens(i)onsQuartier). De vzw is verdeeld over lokale antennes en aanwezig in elf Brusselse wijken.

Accolage is in 2013 opgericht als BuurtPensioen – Pens(i)onsQuartier en was een proefproject van het Kenniscentrum Welzijn Wonen Zorg. Daarom werd het project ons in hun lokalen voorgesteld door de directrice, Sarah Callens. Ze was vergezeld van een antennebegeleidster, de directrice van Infor-Homes Brussel en twee leden van het Kenniscentrum Welzijn Wonen Zorg.

Wat is Accolage?

Accolage is een lokaal netwerk voor onderlinge hulpverlening dat buren aanmoedigt elkaar te helpen, om zo eenzaamheid en isolement bij ouderen tegen te gaan. Dat project is bijzonder belangrijk omdat de bevolking vergrijst. Er zijn steeds meer ouderen en 40% van hen wordt als geïsoleerd beschouwd. Door een netwerk op te richten kunnen we dat isolement en de angst om naar buiten te gaan bestrijden. “Het doel van Accolage is hulp bieden via de antennebegeleiders. We organiseren wekelijkse dienstverleningen, maandelijkse vergaderingen, groepsactiviteiten en opleidingen,” legt Sarah Callens uit. Antennebegeleidster Saida voegt toe: “Onze unieke aanpak maakt mensen meer bewust, om ervoor te zorgen dat ze deelnemen aan het leven in de wijk en elkaar helpen. Ouderen moeten zich nuttig voelen en beseffen dat ze nog een rol spelen in de maatschappij.”

Glimlach als beloning

Iriscare bezocht ook de antenne Noordwijk. Daar konden we kennismaken met een tweede antennebegeleidster en een paar deelnemers van Accolage die ons graag meer vertelden over hun betrokkenheid in hun buurt. Pralines uitdelen, multimediaworkshops, bezoeken, enz.: zo ziet dagelijkse burenhulpverlening eruit. “Het geeft me veel voldoening om bloemen of koekjes te geven aan geïsoleerde mensen bij hen thuis. Dat maakt hen erg blij. Het is alsof je ze een schat brengt. Dat is zo hartverwarmend. We proberen hen zoveel mogelijk te helpen, met hen te praten …” legt een van de deelneemsters uit. Haar collega beaamt: “De grootste beloning is de glimlach van de mensen. We doen ons best om voor elkaar te zorgen. Solidariteit is heel belangrijk.

Die getuigenissen bevestigen alleen maar de doelstelling en de slogan van Accolage: buren helpen buren.

© Bruno Achen
© Catch Up