Famiris myIriscare Klachten

Doelstellingen van La maison bleue: welzijn en zelfredzaamheid

Begin februari bezocht Iriscare La maison bleue, een dag- en verblijfscentrum voor personen met een mentale beperking, om het dagelijkse leven in deze instelling in Jette te ontdekken.

Elke maand brengt de directie van Iriscare een bezoek aan een van zijn instellingen, samen met een aantal medewerkers. In februari ging onze delegatie naar La maison bleue, een dag- en verblijfscentrum voor personen met een mentale beperking. Ze ontmoette de teams en sprak met hen over hun dagelijkse leven. “Zo leert Iriscare de situaties op het terrein kennen en de hindernissen waarmee men te maken krijgt,” zegt Laurent Vranckx, personeelsverantwoordelijke.

Binnenkort vijf jaar

La maison bleue is een vrij jonge Brusselse instelling, want over enkele maanden viert ze haar vijfde verjaardag. De sfeer is er gezellig en ontspannen, een beetje zoals thuis dus. Het doel van deze instelling is het welzijn en de zelfredzaamheid van personen met een mentale beperking bevorderen via activiteiten, en hen laten groeien in een warme verblijfplaats waar ze zich thuis voelen. Momenteel vangt La maison bleue ongeveer dertig personen met een lichte tot matige mentale handicap op. “Er verblijven twintig personen bij ons,” verduidelijkt Alain Campeert, de directeur. Het dagcentrum van La maison bleue was erkend voor tien personen, maar heeft onlangs de toestemming gekregen om uit te breiden naar zestien personen.

Wellnessruimte

Het centrum bevindt zich in Jette en telt vier verdiepingen. De tweede en derde verdieping tellen tien tweepersoonskamers met badkamer.

In de rest van het gebouw zijn er administratieve kantoren, een revalidatieruimte, een keuken en een refter, waar begunstigden van het dagcentrum soep of de dagschotel klaarmaken.

Een andere bijzonderheid is de wellnessruimte. “Ons centrum heet La maison bleue, het blauwe huis. De kleur blauw verwijst naar water, in de zin van ontspanning en welzijn,” legt Alain Campeert uit. Daarom heeft het centrum een wellnessruimte met een jacuzzi en een infraroodcabine.

Nieuwe projecten

La maison bleue bestaat bijna vijf jaar en heeft nog veel ambitie. De instelling wil niet alleen haar aantal plaatsen verhogen, maar ook een nieuwe locatie vinden voor haar dagcentrum, waar ze onder andere een kleine broodjeszaak kan opstarten voor de wijk.