Famiris myIriscare Klachten

Iriscare op bezoek bij Ter Ursulinen

Iriscare bezoekt regelmatig de Brusselse instellingen om in gesprek te gaan met de verschillende actoren op het terrein. Zo bezocht onze Medische/paramedische cel eind april de instelling Ter Ursulinen.

Eind april trok Iriscare richting Ter Ursulinen om kennis te maken met hun team. Dit was een uitgelezen kans om voeling te krijgen met de realiteit op het terrein en de werking van deze instelling. Zoals de naam al aangeeft, bevindt dit rusthuis en rust- en verzorgingstehuis zich in de Ursulinenstraat. Deze instelling, die door de overheid erkend is, biedt plaats aan 57 bedden in het rusthuis en 80 in het rust- en verzorgingstehuis.

Van administratieve kantoren tot een kapel, van de kinesitherapieruimte tot de buitenplaats: Arne Kenis, de directeur van de instelling, liet het team van Iriscare kennismaken met alle faciliteiten.

Net als thuis

Wat deze instelling bijzonder maakt, is dat elke gang de naam van een straat draagt. Terwijl de hoofdgang genoemd is naar een echte straat (de Ursulinenstraat, natuurlijk!), kregen de andere gangen fictieve straatnamen. Elke bewoner heeft dus een “fictief” adres binnen de instelling met zijn kamernummer. Zo voelen de bewoners zich echt thuis en respecteert iedereen het “huis” van de bewoner.

Talrijke activiteiten

De bewoners van Ter Ursulinen kunnen elke dag kiezen uit een brede waaier aan activiteiten waarbij er bijzondere aandacht besteed wordt aan de openheid van de activiteiten om zo een band te creëren met de buitenwereld. “De bewoners komen dichter bij de buitenwereld en de buitenwereld komt dichter bij de bewoners”, zegt Arne Kenis. Hiervoor werkt Ter Ursulinen samen met verschillende ensembles en muzikanten om concerten te organiseren in de kapel van de instelling, waar voldoende afstand kan worden bewaard. In deze ruimte kan het paramedische team ook een evenwichtsparcours opzetten: een activiteit die broodnodig is na de periodes van isolatie tijdens de COVID-19-golven.

De bewoners hebben keuze uit verschillende ruimtes voor ontspanning en activiteiten, zoals een bibliotheek, een lokaal voor artistieke activiteiten een keuken waar bewoners zelf een maaltijd kunnen bereiden of op eenvoudig verzoek een privé-evenement kunnen organiseren. In de kinesitherapieruimte kunnen ze zelfs gebruikmaken van VR-headsets waarmee ze kunnen ontsnappen naar andere virtuele plaatsen. Ten slotte is de instelling ook aan het kijken om een sportzaal in te richten.

Samenwerking tussen generaties

Tijdens het bezoek ontdekte het team van Iriscare ook de sfeervolle buitenplaatsen. Zo was er een groene plaats, een kleine vijver en een kleine chalet die ze gerecupereerd hebben na Winterpret. Deze buitenplaatsen verenigen ook verschillende generaties, namelijk het nabijgelegen kinderdagverblijf en een opvangdienst voor jeugdhulp.

Daarnaast werd een grote moestuin aangelegd die de buurtverenigingen verzorgen. Ook hier is het de bedoeling om de bewoners op sociaal en cultureel vlak in contact te brengen met de buitenwereld.

Het was een bijzonder verrijkend bezoek waarbij het team van Iriscare de kans kreeg in gesprek te gaan met het team van de instelling om zijn realiteit op het terrein beter te begrijpen.