Famiris myIriscare Klachten

Iriscare bezoekt de toekomstige consumptiezaal met laag risico

Dit jaar opent in Brussel een consumptiezaal met laag risico voor druggebruikers. Iriscare bezocht de ruimte en ontmoette de teams die het project coördineren.

In 2022 opent in de wijk Lemonnier een consumptiezaal met laag risico (CLR) haar deuren. Hoewel er overal in Europa dergelijke centra zijn, is dit de eerste zaal in Brussel. Dit is het tweede initiatief van dit type in België. Luik heeft immers al een CLR sinds 2018.

Iriscare, die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van en het toezicht op de erkenning en subsidiëring van deze CLR, bezocht de zaal en werd er zeer hartelijk ontvangen door het coördinatieteam van het project. “We hadden de gelegenheid om de toekomstige zaal te bezoeken. Die ligt tegenover het MASS.” zegt Anne Ottevaere, adjunct-leidend ambtenaar van Iriscare. “De consumptiezaal bestaat uit verschillende verdiepingen met de gebruiksruimte zelf, maar ook een onthaal, een rustruimte, ruimtes voor medische raadplegingen, een materiaalruimte en een kleine binnenplaats. Het team zal de gebruikers tijdens de kantooruren ontvangen in twee talen.”

Wat is een consumptiezaal met laag risico (CLR)?

Een CLR is in de eerste plaats een maatschappelijk project. Het is de bedoeling druggebruikers een veilige plek te bieden waar ze drugs kunnen gebruiken. Gebruikers kunnen er de drugs gebruiken die ze zelf meebrengen, in veilige omstandigheden.

Het doel van zo’n initiatief is niet om druggebruik te vergemakkelijken, maar juist om een omkaderd en gecontroleerd gebruik mogelijk te maken. Dit helpt de risico’s van druggebruik te beperken en vermindert het aantal overdoses en de onveiligheid op straat.

Gebruikers hebben toegang tot zorgdiensten en psychosociale begeleidingsgesprekken. Ze kunnen ook contact maken met gezondheidswerkers in een zorgzame omgeving waarin niet geoordeeld wordt. Het is veel meer dan een gewone consumptiezaal, er wordt ook aan bewustmaking gewerkt in een echte sociale re-integratiedynamiek.

Een samenwerkingsproject

Hoewel het project uitgaat van de vzw Transit, wordt het uitgevoerd in samenwerking met het MASS, de Stad Brussel, het OCMW, de vzw Bravvo voor preventie, de politiezone, de Brusselse regering en uiteraard de GGC en Iriscare.