Famiris myIriscare Klachten

Iriscare voorziet Nederlandse taallessen voor Franstalig personeel in 137 Brusselse rust- en verzorgingstehuizen

Iriscare, bicommunautaire instelling voor openbaar nut van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, slaat de handen in elkaar met het Huis van het Nederlands in Brussel om een opleidingstraject uit te werken voor het Franstalig personeel en voor de directieleden in de 137 Brusselse rust- en verzorgingstehuizen die erkend en gefinancierd zijn door Iriscare.

De opleiding komt er in het kader van de naleving van het principe van “externe tweetaligheid” bij Brusselse (zorg)instellingen. Het doel van deze samenwerking is het verbeteren van de kwaliteit van het (Nederlandstalig) onthaal bij de zorginstellingen erkend en gefinancierd door Iriscare en het optimaliseren van de communicatie (in het bijzonder de Nederlandstalige communicatie) tussen bewoners, bezoekers en collega’s bij die instellingen.

Het Huis van het Nederlands Brussel heeft de voorbije vijftien jaar een stevige expertise opgebouwd in het vreemdetalenonderwijs. Bovendien heeft het Huis van het Nederlands ervaring met de gezondheidszorgsector en in het bijzonder met rusthuizen en ziekenhuizen. Het Huis werkt ook nauw samen met het CVO Brussel, dat kwalitatief hoogstaande NT2-cursussen aanbiedt die specifiek zijn gemaakt voor de gezondheidszorgsector.

Alain Maron, Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, bevoegd voor Sociale Zaken en Gezondheid: “Ik ben zeer verheugd met de samenwerking tussen Iriscare en de vzw Het Huis van het Nederlands. Een non-profitorganisatie met bewezen ervaring, die een Nederlandstalig opleidingsaanbod gaat uitwerken op maat van het personeel en de directieleden van rusthuizen. Dat is een volgende stap in de richting van een gepersonaliseerde ondersteuning van de bewoners in rusthuizen”.

“Dienstverlening in de eigen moedertaal is van groot belang om mensen in rust- en verzorgingstehuizen op hun gemak te stellen en te verzorgen. Het Huis van het Nederlands kan hier met haar pakken ervaring het verschil maken. Fijne samenwerking dus, in het belang van de Brusselaars”, zegt VGC collegevoorzitter Elke Van den Brandt.

In de loop van de komende maanden zal het Huis van het Nederlands een opleidingsaanbod uitwerken op maat van de doelgroep. De opleiding zal aansluiten bij het kennisniveau van de deelnemers, maar ook en vooral aangepast zijn aan de specifieke context waarin zij werken.

Meer info: Huis van het Nederlands