Famiris myIriscare Klachten

Brussel start de preventieve screening bij het personeel van de zorginstellingen opnieuw op

Het personeel van verschillende Brusselse zorginstellingen zal opnieuw preventief gescreend worden. De analyse verloopt opnieuw via het federaal platform. Om deze screening zo goed mogelijk te organiseren, vraagt Iriscare de betrokken instellingen de testing via een digitaal formulier aan te vragen.

Doordat de federale overheid de testcapaciteit verhoogde in het kader van de gezondheidscrisis, kan men in Brussel 1.000 personen per dag preventief screenen. Na een beslissing van de IMC Volksgezondheid van 5 november wordt de preventieve screening van het personeel van de Brusselse zorginstellingen dus hervat. Het gaat daarbij om volgende instellingen:

  • de woonzorgcentra;
  • de zorginstellingen en dagcentra voor personen met een handicap;
  • de psychiatrische verzorgingstehuizen en de initiatieven voor beschut wonen;
  • de residentiële revalidatiecentra.

Het betreft een herhaaldelijke screening van de personeelsleden, waarbij elke instelling op eigen initiatief haar personeel maximaal een keer per maand kan laten testen. Die preventieve screening is bedoeld om de bewoners en het personeel van deze instellingen te beschermen en zo de verspreiding van het virus te beperken.

Het federaal platform zal deze PCR-tests analyseren. De tests bestellen gebeurt echter via Iriscare. Om het beheer van het nodige materiaal voor deze screening zo goed mogelijk te laten verlopen, werden de betrokken instellingen gevraagd het daartoe bestemde digitaal formulier (beschikbaar op de website van Iriscare) in te vullen en door te sturen.

Minister van Volksgezondheid Alain Maron zei: “Het is essentieel dat al het personeel preventief wordt gescreend om deze mensen, maar ook alle bewoners van de instellingen, zo goed mogelijk te beschermen. Ik wil mijn collega’s van CIM Gezondheid bedanken voor het feit dat zij naar ons verzoek hebben geluisterd en ons in staat hebben gesteld deze preventieve PCR tests voort te zetten.”

Naast deze preventieve screening blijft ook de clustertesting van toepassing. (bv. bij een vermoedelijke cluster in een rusthuis worden en personeel en bewoners getest).

 

Perscontact

pers@iriscare.brussels