Famiris myIriscare Klachten

Iriscare oog in oog met Bloemendal

Sinds 2015 rijst aan de voet van het oude rusthuis de nieuwe residentie Bloemendal op tegenover het OCMW van Sint-Agatha-Berchem. Dit is één van de 140 door Iriscare erkende rusthuizen en wil met zonnepanelen, groenruimte en een gemeenschapsrestaurant een moderne leefplek zijn. In september ontmoetten Tania Dekens (leidend ambtenaar van Iriscare) en Anne Ottevaere (adjunct-leidend ambtenaar van Iriscare) het team en de bewoners van Bloemendal.

Wanneer je afdaalt in de Selliers de Moranvillelaan in Sint-Agatha-Berchem zie je snel dat grote gebouw met de opvallende witte letters “Bloemendal”. Zodra je binnenkomt, besef je dat tijdens de bouw ervan het accent op het moderne werd gelegd. “Wij zijn hier bijna vier jaar geleden in september 2015 ingetrokken. Sinds de bouw van het rusthuis werden er constant zaken toegevoegd. Vorig jaar werden er zonnepanelen geïnstalleerd. Op termijn is het de bedoeling alle energiebehoeften van het rusthuis te dekken. Wij zijn verhuisd omdat het oude gebouw niet meer aangepast was aan de bewoners die wij opvangen en niet meer aan de huidige comfortcriteria beantwoordde”, zegt de directrice Annemie Detramasure, waarbij ze verduidelijkt: “Dit is een leefruimte, geen ziekenhuis”. Zelfs al wordt het accent op de zorg gelegd met een ergotherapeut of met een kinezaal. Tegen een tarief van 57 euro per dag (ofwel 1767 euro per maand) hebben de bewoners een gemeubelde kamer van 24,5 m² met een televisie, een badkamer, een koelkast, medische kosten, verschillende activiteiten en persoonlijke was inbegrepen.

Het gebouw is onderverdeeld in drie verdiepingen. Elke verdieping wordt gewijd aan bepaalde afhankelijkheidsnoden. Zo is de derde verdieping voornamelijk voorbehouden aan de demente bewoners. Maar ongeacht de verdieping is het schema hetzelfde: de twee vleugels bieden onderdak aan de kamers terwijl het midden van het gebouw voorbehouden is aan de leefruimtes. Je vindt er een eetkamer waar de bewoners van elke verdieping elkaar ontmoeten om samen te eten. In die ruimtes vinden ook talrijke activiteiten plaats: turnen, kookworkshops, snoezelen (kamer met waterbed en muziek), praatgroepen … Weekprogramma’s kunnen worden aangepast afhankelijk van de verzoeken van de bewoners.

  

Groene ruimte staat centraal in het dagelijkse leven van de 120 bewoners van Bloemendal, die gemiddeld 85 tot 90 jaar zijn. Op het einde van de lange gangen zie je soms de ene of andere plant . Maar vooral de traptuin waarin een kleine vogelkooi hangt aan de achterkant van het gebouw trekt de aandacht.

Een restaurant dat openstaat voor de buitenwereld

Bloemendal gaat er prat op een open huis naar de buitenwereld te zijn. Het voorbeeld van deze visie is het restaurant Mimosa. Dit gemeenschapsrestaurant is gevestigd op het gelijkvloers en staat open voor de bewoners en hun gezin. Bovendien staat het restaurant open voor alle Berchemnaren van zestig jaar en ouder en wil dus een echte ontmoetingsplaats zijn. “Een dertigtal personen komen hier ‘s middags eten”, verduidelijkt mevrouw Detramasure.

Het restaurant biedt een gezonde en duurzame voeding aan, met het kwaliteitslabel Good Food. Op het menu vandaag: tomatensoep, Ardens varkensgebraad met geraspte courgettes en gebakken aardappelen. Ten slotte enkele pruimen als nagerecht. Een volledig menu kost de Berchemnaren die er gebruik van willen maken maar 7 euro.

140 rusthuizen door Iriscare erkend

Naast het vergunnen van de instellingen (op basis van verschillende normen, of het nu gaat om architectuur, voeding, hygiëne, zorg, entertainment of personeel), is Iriscare ook bevoegd voor de financiering van de zorg in de rustoorden voor bejaarden, de rust -en verzorgingstehuizen en de centra voor dagverzorging en kortverblijf. Dit betekent dat Iriscare de nodige financiering voorziet en hiervoor nauw contact heeft met de Brusselse verzekeringsinstellingen en de Brusselse woonzorgcentra.
In totaal worden er 140 Brusselse rusthuizen door Iriscare erkend. Een opdracht die Iriscare met zorg vervult omdat het welzijn van onze ouderen centraal staat in onze verbintenissen.