Famiris myIriscare Klachten

Telewerk: comfort voor de medewerkers van Iriscare

Het is geen toeval dat de nationale dag van het telewerk in de week van de mobiliteit valt. Volgens de website www.telewerken.be zorgt telewerken op dit moment voor een vermindering van het woon-werkverkeer van 5 %. Telewerk is ook een vorm van comfort voor de medewerkers die zich kunnen concentreren op hun werk en bepaalde verplaatsingen vermijden. Daarom bood Iriscare zijn medewerkers onmiddellijk de mogelijkheid om te telewerken.

Vanaf de oprichting van Iriscare konden onze medewerkers acht dagen per maand telewerken, met een maximum van twee dagen per week voor wie voltijds werkt (en minder dagen voor wie deeltijds werkt). Momenteel maken 50 van de 118 medewerkers gebruik van deze vorm van flexibel werken

De invoering van telewerk in de instelling vereist uiteraard een bijzonder teambeheer. “Dat heeft een weerslag op de organisatie. Je moet er je van bewust zijn dat collega’s nu niet altijd fysiek aanwezig zijn. Als je iets moet vragen of nodig hebt, moet je dat op tijd doen. Telewerken met een team vergt de nodige organisatie. Er moeten afspraken zijn om de informatie te laten doorstromen”, zegt Tatienne Lefebvre, verantwoordelijke van het Departement Beleid Gezinnen en Personen. “Uiteindelijk levert dat een dynamiek en een band binnen het team op.” Er is een vorm van werkcomfort, bevestigt Fadoua Omari, die werkt bij de dienst Fraude en Sociaal Toezicht. “Het biedt veel comfort, vooral omdat er minder woon-werkverkeer is. Ik woon op anderhalf uur van kantoor. Ik sta niet meer zo vroeg op en vermijd de treindrukte ‘s avonds. Wie telewerkt, heeft minder stress. Het werd me ook duidelijk dat ik veel meer en efficiënter werkte”, zegt ze. “Het vereiste de nodige organisatie binnen het team, want we werken veel met papieren documenten. We zorgden ervoor dat alle documenten vooraf werden gescand zodat iedereen er thuis mee kon werken. Alles bij elkaar is de overgang zeer goed verlopen .”

Volgens de website www.telewerken.be werkt 17 % van de werknemers minstens een dag per week thuis. Het telewerk is niet alleen een pluspunt voor het welzijn, maar het leidt ook tot minder verkeer op de weg, en bijgevolg tot minder ongelukken en vervuiling. Een niet te verwaarlozen dubbel voordeel!