Famiris myIriscare Klachten

Binnenkort viert het rusthuis Anima Tour & Taxis zijn eerste verjaardag

Vergezeld door de eerste zonnestralen van de maand mei, gaat Iriscare verder met zijn bezoeken aan de instellingen die hij erkent of financiert. We nemen je mee naar Tour & Taxis, op een steenworp van Gare Maritime, waar sinds bijna een jaar een nieuw rusthuis is gevestigd.

Anima is het resultaat van een fusie tussen twee rusthuizen (La Belle Époque in Laken en La Roseraie in Anderlecht) en opende zijn deuren op 8 juni 2022. “De teams van beide rusthuizen zijn naar hier gekomen en de meeste bewoners zijn mee verhuisd,” vertelt Denis Garcia, directeur van het rusthuis. “We begonnen met 35 bewoners en ondertussen tellen we er een zestigtal. Uiteindelijk willen we een capaciteit van 196 bewoners bereiken.

Een filosofie van openheid

Ik wilde een open leefruimte creëren waar iedereen zich vrij kan bewegen. Want met barrières kan je geen ontmoetingsplek maken,” legt Denis Garcia uit. In het dagelijkse leven komt dit op verschillende manieren terug: er zijn geen vaste bezoekuren, de families hebben een badge waarmee ze op elk moment toegang tot het gebouw hebben, er worden samen met verenigingen in de buurt activiteiten georganiseerd.

Respect voor diversiteit

Deze jonge instelling hecht dus veel belang aan een filosofie van openheid tegenover de buitenwereld, maar ook … tegenover multiculturaliteit. “We wilden ons aanpassen aan de behoeften van de bewoners, ongeacht hun afkomst, hun religie, hun dieet, …“, zegt Denis Garcia. “Wij verwelkomen iedereen en weerspiegelen Brussel en zijn multiculturaliteit.

Of het nu gaat om de keuze van de decoratie, de aanwezigheid van een kapsalon of de inrichting van de ruimten, Anima Tour & Taxis streeft ernaar zijn bewoners een warme omgeving te bieden. “We proberen de bewoners zoveel mogelijk het gevoel te geven dat ze thuis zijn. Neem nu bijvoorbeeld hun slaapgewoonten. Door die kleine gewoonten, die voor ons triviaal kunnen lijken, te respecteren, helpen we hen te integreren“, vertelt Rachida Terresti, coördinerend verpleegkundige. “Het is hun huis, dus het is aan ons om ons aan te passen.”