Famiris

COVID-19: maatregelen voor het welzijn van onze medewerkers

Hoewel telewerken bij Iriscare al deel uitmaakte van het dagelijks leven van de medewerkers, hebben we ons moeten aanpassen door de gezondheidscrisis. We hebben verschillende maatregelen genomen zodat de medewerkers op een veilige manier konden blijven werken.

Mobiliteit en telewerk zijn nauw met elkaar verweven. Het is geen toeval dat de nationale telewerkdag op 22 september valt, tijdens de week van de mobiliteit. En met reden: thuiswerk leidt tot minder verkeer op de weg. Telewerk heeft echter nog tal van andere voordelen. Iriscare draagt het welzijn van zijn medewerkers hoog in het vaandel. Daarom bood de instelling van bij haar oprichting haar medewerkers onmiddellijk de mogelijkheid acht dagen per maand te telewerken, met een maximum van twee dagen per week voor wie voltijds werkt (proportionel minder voor wie deeltijds werkt).

Bij het begin van de crisis moesten die flexibele werktijden echter worden aangepast. Elke medewerker met een telewerkbare functie werd gevraagd om vanaf 16 maart 2020 (en minstens tot en met 31 oktober 2020) voor de volledige duur van zijn prestaties te telewerken. Of het nu gaat om een computer, een headset, een tweede computerscherm, een muis of een 4-port USB-hub, materiaal werd ter beschikking gesteld om hen in de beste omstandigheden te kunnen laten werken. De andere medewerkers kunnen de meer flexibele uurregeling benutten om het openbaar vervoer tijdens de spitsuren zoveel mogelijk te vermijden. Bovendien bood Iriscare alle medewerkers 16 stoffen mondmaskers aan tijdens de periode van mei tot december 2020. Iedereen kreeg er twee per maand.

Iriscare is begaan met het welzijn van zijn medewerkers. Daarom zetten we een hele reeks tools in zodat onze medewerkers aangenaam en veilig kunnen werken.